Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 

валерій козмейВалерій Козмей:
“Якісний літній відпочинок можна організувати і на Закарпатті”
У таке спекотне літо більшість з нас шукають відпочинку біля води. А ще краще – вирушити до моря. Саме на серпень припадає “гаряча пора” для відпускників – всі, хто ще не встиг прогріти кісточки, починають очманіло перебирати різні варіанти. Звісно, багато чого залежить від товщини гаманця, однак, виявляється, і це не найважливіше. “Головне – власне бажання, а варіанти обов’язково знайдуться”, – вважає директор турагентства “Світ Карпат” Валерій Козмей. За його словами, якісний літній відпочинок можна організувати і вдома, на Закарпатті. Однак, якщо вже кортить податися на морське узбережжя, то слід бути добре обізнаним і знати, з чого почати, до кого звертатися і на який курорт розраховувати, в залежності від рівня остатку.
– Куди радите поїхати, аби це не дуже боляче вдарило по кишені?
– Якщо казати про морський відпочинок,то сьогодні, на жаль, я не можу нести відповідальність лише за сервіс більшості турбаз на Чорноморському узбережжі. І, в першу чергу, це стосується саме “бюджет- ного” відпочинку. Оскільки дуже часто заявлені умови не відповідають дійсності. Хоча ситуація рано чи пізно мусить змінитися на краще. Бо сторона, яка приймає наших туристів (Крим, Коблево або Затока), має зрозуміти, що потік відпочиваючих щороку зменшується. Люди обирають комфортніші умови для себе та для сім’ї за кордоном за такі ж самі гроші, а, іноді, навіть дешевше. Аналізуючи ситуацію, навіть по нашому агентству можу впевнено сказати – 95 відсотків туристів їде відпочивати за кордон. А отже більшість грошей, що мали б йти на розвиток туристської галузі в Україні – прямують до інших країн. Бо люди, які побували на Чорному морі, часто приїздять додому з головним болем. Грошей купа, а відпочити, практично, не вдалося. Бо потратити там потрібно на людину мінімум 2000-2500 гривень. І це у досить таки спартанських умовах, без урахування витрат на їжу і розваги.

– З чим можна сміливо порівняти наше Чорне море за рівнем цін?
– Наприклад, з Болгарією, де сервіс кращий, а ціна на послуги практично однакова. У результаті – це навіть значно дешевший відпочинок. Наприклад, в червні 7-денна поїздка у Туреччину на одну особу коштувала у межах 250-280 доларів. І це так званий “ол інклюзів” – тобто все включено у вартість путівки: переліт, проживання і триразове харчування. Щось подібне у Криму коштуватиме, як мінімум, втричі дорожче. Щодо трансферу, то він також входить у ціну. З Мукачева туристів везе автобус у львівський аеропорт, після перельоту знову автобусом до готелю. А там – роби що хочеш. З ранку до пізнього вечора – безкоштовні напої, свій пляж, шезлонги, парасольки, “турецька баня”. Тобто турист більше не думає ні про що. А жінка не мусить стояти біля плити, аби тричі нагодувати членів родини, щоб зекономити на громадському харчуванні. Хіба це можна назвати відпочинком?
– Хто сьогодні наймасовіший клієнт вашого агентства?
– У більшості випадків – це приватні підприємці. “Бюджетники” та люди середнього достатку ще не можуть собі дозволити якісно відпочивати. Хоча насправді – це міф, який вони самі для себе створили. Насправді, можна вже сьогодні обрати такий варіант відпочинку, який не утворить гігантської дірки в сімейному бюджеті.
– Отже, “бюджетний” відпочинок на морі за кордоном. Де він найдешевший?
– Якщо брати розцінки на основні послуги, то, звісно, на першому місці поза конкуренцією – Болгарія. Тут одразу слід наголосити, що у серпні ціни зростають всюди. Тому людям, які обирають найдешевший відпочинок, слід орієнтуватися на початок літа або ж вересень, так званий “бархатний сезон”, коли розцінки стрімко падуть. Сьогодні варіант Болгарія, море разом з дорогою, проживанням і харчуванням на 10 днів коштуватиме від 400 євро на двох. Якщо їхати з дитиною, то потрібно додати ще як мінімум 150 євро. Це справжній “бюджетний” відпочинок. А ось, якщо хочеться кращого сервісу, то номер один, безперечно – Туреччина. Серед наших клієнтів більшість обирають саме цей варіант (80 %). На другому місці – Єгипет, і далі – Хорватія, Чорногорія, Болгарія. Відповідно і сервіс зменшується разом з ціною. Дуже привабливий відпочинок можна спланувати у Болгарії, Хорватії та Греції. Там існують різні програми заохочення клієнтів. Наприклад, є готелі, що приймають сім’ї без оплати проживання та харчування для одного і навіть двох дітей. Деякі туроператори ввели систему “2+1”, коли не потрібно сплачувати авіаквиток для дитини.
– Де найбільш комфортно відпочивати сім’ям з дітьми?
– Безперечно, у Туреччині. Нещодавно я відвідав цю країну разом з іншими українськими турагентами. За декілька днів ми на власні очі побачили 92 готелі. Такі поїздки організовують наші партнери, аби ми знали, що саме пропонуємо клієнтам.
– Чи змінилися ціни у порівнянні з минулим роком?
– Дивно, але ціни залишилися на рівні. Я навіть не знаю, як це у них виходить. Мій колега, який працює в Туреччині, каже: “Минулого року кілограм м’яса коштував 10 доларів, цьогоріч вже 22. Літр бензину – найдорожчий у Європі (3 дол./л). А ми не піднімаємо ціни, аби клієнт не відчував дискомфорту і планував повернутися до нас знову”.
– Риторичне питання: чому вони можуть, а ми – ні?
– У нас люди, які працюють в готельному бізнесі, чомусь часто керуються формулою: “Хочу заробити сьогодні, не вкладаючи нічого в завтрашній день”. Кажуть, що не впевнені в майбутньому, тому і не інвестують у розвиток інфраструктури.
– Як зорієнтуватися у великій кількості пропозицій?
– Саме в цьому полягає завдання турагента. Багато що залежить саме від нього. Аби обрати потрібне туристичне агентство, слід довідатися чи має воно достатній досвід роботи на ринку, як відгукуються клієнти про отримані послуги. Турагент багато у чому схожий на психолога. Він може або надовго зіпсувати настрій, або зробити так, що людина дістає лише позитивні враження.
– Але про турагентів часом відгукуються не найкращим чином – ніби варто лише до них потрапити і тебе обдеруть “як липку”. Тобто, заявлені у рекламі ціни часто не відповідають дійсності. – Так, така проблема існує. Тому потрібно вміло обрати турагента і туроператора. Наприклад, я керуюсь наступним принципом: людина має отримати більше позитивних вражень, ніж вона очікувала. Звісно, в українських реаліях цього ефекту досягти досить важко. А за кордоном можна. Чому це важливо? Бо кожен з клієнтів, який отримав задоволення від відпочинку, обов’язково розповість про це своїм друзям, знайомим і колегам по роботі. Кращої реклами на сьогодні годі шукати. Такій “циганській пошті” – почутим враженням – люди довіряють найбільше. Коли до мене в агентство приходить людина і починає шукати варіант для подорожі – я щиро радію за нього. Не лише тому, що він мій клієнт, а тому, що у наш непростий час, коли головне завдання – прогодувати сім’ю, не всі зважуються ще й на відпочинок, тим паче разом з дітьми. Але враження також потрібні, бо життя не складається із суцільно робочих буднів. І вже давно підмічено – найефективніше працює саме той, хто вміє добре відпочивати. Тому для більшості клієнтів у нас є цілий набір різноманітних бонусів. Кожен отримує знижку. Також наша агенція входить до міжнародної “клубного відпочинку”. І якщо клієнт замовляє у нас третю путівку, то автоматично отримує подарунковий сертифікат. 7 ночей проживання на вибір – Арабські Емірати, Іспанія, Хорватія. Йому залишається оплатити лише дорогу. В цьому зацікавлені у першу чергу наші закордонні партнери, власники готелів. Вони таким чином отримують практично постійного клієнта. Звісно, я міг би не робити цих шикарних подарунків. Однак, разом з дружиною вирішили вести сімейний бізнес максимально чесно і не втратили жодного клієнта, нам довіряють, а це головне.
– Чи варто і самостійно шукати паралельну інформацію ?
– Обов’язково. Адже сьогодні не існує мабуть найменшого готелю, про який немає відгуків у Інтернеті. Звісно, їх потрібно фільтрувати, бо деякі з них залишають самі власники, аби привабити до себе клієнтів.
Існує також категорія туристів, яким абсолютно все не подобається. Найбільше їх, чомусь, з Росії. Звичайно, це не відноситься до всіх росіян, однак досить часто саме вони ведуть себе не зовсім культурно. Люди, які заплатили гроші за путівку, вважають, що їм тепер можна все. А потім власник готелю ніяк не може зрозуміти, чому не можна обійти клумбу, а треба обов’язково йти через квіти, бо так коротший шлях. Деякі власники комплексів навіть змушені відмовлятися від відпочиваючих з колишніх країн соцтабору, в першу чергу Росії та, на жаль, і України. Путівки продають лише для європейців, про що вказують на своїх сайтах.
– Чи не може раптово виникнути ситуація, відома нам по новинах, коли один з найбільших туроператорів залишив туристів без підтримки за кордоном?
– Слід зазначити, що збанкрутіла “Карія-тур” – це турецька фірма. А більшість операторів, які працюють на українському ринку по напрямку Туреччини – це російські компанії. Форс-мажорних обставин у них практично не виникає. Вони давно на ринку і досить надійні.
– А які, на вашу думку, перспективи розвитку туризму на Закарпатті?
– Коли я вирішив займатися бізнесом у цій сфері, то поставив собі за мету розвивати саме закарпатський ринок туристських послуг. Адже у мене ніколи не було бажання піднімати економіку Туреччини чи Болгарії. Закарпаття – моя батьківщина і цікавить мене набагато більше. Тому і агентство назвав не “Зорі Анталії”, а саме “Світ Карпат”. Оскільки проживаю у Берегові, то й “відштовхуюсь” від свого міста. Цей регіон вже сьогодні є дуже цікавим для вітчизняних туристів. Його родзинка – угорський колорит. Тому роблю пропозиції тим, хто ще у нас не бував – потрапити в Угорщину... без візи. Скористатися можливістю познайомитись з національними традиціями, скуштувати народні страви і відчути себе майже за кордоном, при цьому не перетинаючи його. Вважаю, що слід організовувати відпочинок на Закарпатті так, аби людина не відчувала дискомфорту і обов’язково планувала повернутися у майбутньому. Найбільша наша проблема, на мою думку – це велика кількість сміття. При чому в гірських регіонах його часом навіть більше, ніж у рівнинних. Особливо боляче бачити річки і потічки, на яких створюються затори з пластикових пляшок, а на гіллях дерев висить непотріб. Тому іноді до водиться так планувати екскурсії, аби оминати такі непривабливі “краєвиди”. На жаль, бракує елементарної культури як у місцевого населення, так і в туристів.
– Є надія, що у нас щось зміниться на краще найближчим часом?
– Варто зазначити, що туристський сервіс у нас досить стрімко розвивається. Будується багато готелів, мотелів, кафе, ресторанів. За п’ять років інфраструктура зробила величезний крок вперед. Приватні об’єкти привабливі й тим, що господар зазвичай на місці, а не десь у столиці. Тобто, за таких умов значно легше вести справу. У будь-якому разі все у нас буде змінюватися. І, сподіваюся, що на краще. А подорож Закарпаттям люди згадуватимуть лише з позитивними емоціями. І відпочити тут можна буде не гірше, ніж за кордоном. Звісно, моря у нас немає, але є гори, річки, озера. І, головне, є люди, які зрозуміли, що не можна керуватися формулою “зароби сьогодні, не думаючи про завтра”. Бо це завтра може ніколи не настати.
Спілкувався
ОЛЕКСАНДР ВОРОШИЛОВ

Коментарі (0)
Додати коментар
Ваші дані:
Коментар:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(
:sleep::););)):0
Security
Будь ласка, введіть код, що зображено на малюнку.